“TALMALECTORAAT”

TALMALECTORAAT

Speciaal voor alle medewerkers van de organisaties die zijn aangesloten bij de A.S. Talma Stichting organiseert Talmalectoraat Wonen, Welzijn en Zorg op hoge leeftijd van NHL Hogeschool in samenwerking met de A.S. Talma Stichting het Talmasymposium.

Wonen, welzijn en zorg op hoge leeftijd

Iedereen hoopt goed oud te kunnen worden en zijn. Ouderen blijven aan de ene kant steeds langer actieve burgers, aan de andere kant wordt het aantal ouderen met zorgvragen omvangrijker dan ooit. Oud worden en zorg ontvangen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ongeveer tweederde van alle 65-plussers heeft twee of meer chronische aandoeningen en dat percentage stijgt naarmate men ouder wordt. Het gaat hier niet alleen om lichamelijke aandoeningen. Het welbevinden en functioneren kan eveneens belemmerd worden door psychische stoornissen. Maar liefst 70 procent van de beperkingen in zelfredzaamheid bij 85-jarigen blijkt toe te schrijven aan een beperking van het cognitief functioneren.

Met het toenemen van het aantal ouderen, een steeds krapper wordende arbeidsmarkt en beperkte financieringsmogelijkheden wordt het bieden van bij de oudere passende, menswaardige zorg en ondersteuning steeds moeilijker te realiseren. Het betekent durven afwijken van gangbare paden en met een creatieve insteek zoeken naar innovatieve oplossingen. De zorg voor ouderen verandert daardoor.

Het Talmalectoraat wonen, welzijn en zorg op hoge leeftijd gaat over ondersteuning van kwetsbare ouderen, hun mantelzorgers en professionele hulpverleners op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Het gaat hierbij niet alleen om gezondheidszorg, maar ook om zorg ten aanzien van huisvesting, huishouden en welbevinden.

GOLFKAR VOOR VERVOER VAN EN NAAR TALM BORGH, APELDOORN

2021 – De A.S. Talma Stichting stelt een bedrag beschikbaar aan Talma Borgh, Apeldoorn, voor aanschaf van een tweedehands dichte golfkar. Met de golfkar kunnen thuiswonende ouderen uit de wijk gehaald en gebracht worden om het restaurant te bezoeken of mee te doen aan activiteiten in dit woonzorgcentrum. Ook

REALISATIE SPOEDZORG, SIONSBERG, DOKKUM

2021 – Sionsberg Netwerk Ziekenhuis in Dokkum ontvangt van de A.S. Talma Stichting een financiële bijdrage voor noodzakelijke investeringen in het kader van spoedzorg en reguliere zorg. Door de financiële ondersteuning van de gemeente Noardeast Fryslân, Stichting Steunfonds Noardeast Fryslân, de Van der

OVERLIJDEN OUD-VOORZITTER WIEBE ADEMA

2021 – Het bestuur van de A.S. Talma Stichting heeft met droefheid kennisgenomen van het overlijden van de heer Mr. W.J. Adema. Wiebe Adema is ruim 46 jaar een betrokken bestuurslid geweest van de A.S. Talma Stichting, waarvan de laatste 16 jaar tot zijn afscheid in 2018 een zeer gewaardeerd en enthousiast

FUN2GO DUOFIETS VOOR TALMA HÛS

2020 – Deze fun2go duofiets geeft vrijwilligers de mogelijkheid om ontspannen samen met een bewoner van Talma Hûs in Feanwâlden te fietsen in de gangen van dit verpleeghuis. De duofiets is niet elektrisch aangedreven, want hij wordt niet buitenshuis gebruikt, maar alleen binnen de muren van Talma Hûs.

Qwiek.up voor De Cornelia Hoeve

2020 – Zorgboerderij De Cornelia Hoeve in Eastergea heeft, dankzij de door de A.S. Talma Stichting verleende subsidie, een Qwiek.up kunnen aanschaffen. Dit zorgondersteunend product is speciaal voor de toepassing van belevingsgerichte zorg. Door de projectie van beelden op muur of plafond kunnen diverse prikkels