“ONDERHOUD KERKTOREN ENGWIERUM”

ONDERHOUD KERKTOREN ENGWIERUM

2021 – De toren bij de kerk in Engwierum is weer uit de steigers nadat deze werd onderhouden afgelopen tijd. Bouwbedrijf Dijkstra de Graaf uit Engwierum voerde in opdracht van de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel het onderhoud uit. Er werd gezorgd voor het herstel van voeg- en metselwerk, het herstel, behandelen en schilderen van ijzeren onderdelen en houtwerk en het nakijken en herstellen van de pannendaken.

Baken
De toren in Engwierum diende lange tijd als een baken en vuurtoren voor de zeevaart: Engwierum lag toen aan de Lauwerszee. Die functie heeft de toren inmiddels niet meer. Nadat de oude kerk rond 1725 was afgebroken werd in 1746 een nieuwe kerk gebouwd door Lieuwe Jelles. De nieuwe kerk werd tegen de bestaande middeleeuwse toren, die was blijven staan, aangebouwd. De toren dateert uit de 13e eeuw. De kerk staat op een terp en wordt omringd door een kerkhof. Doordat de nieuwbouw van de kerk in verhouding met de toren nogal groot uitviel lijkt de toren laag.

Twee eigenaren
De toren is in eigendom van de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel, die in 1993 werd opgericht. Uiteindelijk nam deze stichting het beheer van 26 kerktorens en 7 molens van de toenmalige gemeente Dongeradeel over. Alle kerktorens werden in 1798 door een wet van Napoleon eigendom van de burgerlijke overheid. Dat is ook in Engwierum het geval. De torens konden een militaire functie vervullen als uitkijkpost. En bij calamiteiten, zoals hoog water, was de toren een hoge, droge schuilplaats. Hierdoor komt het dat de toren en de kerk twee eigenaren hebben. Gemiddeld eens in de zes jaar krijgen de 26 kerktorens van de SMD in de voormalige gemeente Dongeradeel een onderhoudsbeurt. Het Rijk, de Provincie en met name de Gemeente Noardeast-Fryslân financieren grotendeels dit groot onderhoud.

Bijdrage van A.S. Talma Stichting
Het groot onderhoud aan de kerktoren van Engwierum kon mede worden gedaan door een subsidie van de A.S. Talma Stichting. Die besloot onlangs om de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel een subsidiebedrag toe te kennen voor het groot onderhoud van de kerktoren van Engwierum. In het verleden heeft deze stichting ook financieel bijgedragen aan het onderhoud van de drie grafstenen van de Talma familie en aan de restauratie van het orgel van de kerk van Engwierum.

QWIEK-UP VOOR TALMA URK

2021 – De A.S. Talma Stichting heeft positief gereageerd op de subsidieaanvraag van Talma Urk voor een Qwiek-up. De voordelen van een Qwiek-up in de ouderenzorg: prikkels doseren afgestemd op de individuele cliënt; ter ondersteuning van ADL en onbegrepen gedrag; stimuleren van bewegen van ouderen; bevorderen

GOLFKAR VOOR VERVOER VAN EN NAAR TALMA BORGH, APELDOORN

2021 – De A.S. Talma Stichting stelt een bedrag beschikbaar aan Talma Borgh, Apeldoorn, voor aanschaf van een tweedehands dichte golfkar. Met de golfkar kunnen thuiswonende ouderen uit de wijk gehaald en gebracht worden om het restaurant te bezoeken of mee te doen aan activiteiten in dit woonzorgcentrum. Ook

REALISATIE SPOEDZORG, SIONSBERG, DOKKUM

2021 – Sionsberg Netwerk Ziekenhuis in Dokkum ontvangt van de A.S. Talma Stichting een financiële bijdrage voor noodzakelijke investeringen in het kader van spoedzorg en reguliere zorg. Door de financiële ondersteuning van de gemeente Noardeast Fryslân, Stichting Steunfonds Noardeast Fryslân, de Van der

OVERLIJDEN OUD-VOORZITTER WIEBE ADEMA

2021 – Het bestuur van de A.S. Talma Stichting heeft met droefheid kennisgenomen van het overlijden van de heer Mr. W.J. Adema. Wiebe Adema is ruim 46 jaar een betrokken bestuurslid geweest van de A.S. Talma Stichting, waarvan de laatste 16 jaar tot zijn afscheid in 2018 een zeer gewaardeerd en enthousiast

FUN2GO DUOFIETS VOOR TALMA HÛS

2020 – Deze fun2go duofiets geeft vrijwilligers de mogelijkheid om ontspannen samen met een bewoner van Talma Hûs in Feanwâlden te fietsen in de gangen van dit verpleeghuis. De duofiets is niet elektrisch aangedreven, want hij wordt niet buitenshuis gebruikt, maar alleen binnen de muren van Talma Hûs.